JESSE DAYTON – MIXTAPE VOL. 1

Jesse Dayton is een muzikant uit Austin, Texas die al sinds meer dan 30 jaar actief is in de wereld van de Americana, country en rockmuziek. Hij speelde in zijn lange carrière als gitarist samen met o.a. Waylon Jennings, Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson en Glen Campbell. Daarnaast heeft hij ook meegedaan bij twee rockabilly-groepen ‘The Road Kings’ en ‘The Alamo Jets’.

Hij voegde daarenboven ook nog vijf soloplaten toe aan zijn discografie, naast een succesvolle loopbaan als platenproducer. Hij tekende eveneens voor de muziek op twee soundtracks bij de horrorfilms “The Devil’s Rejects” en “Halloween II” waarin hij ook als acteur meespeelt als leadzanger van de fictieve psychobilly-groep ‘Captain Clegg & The Night Creatures’. Van vele markten thuis dus, maar hier bij ‘Rootstime’ zullen wij het toch voornamelijk over zijn muzikale prestaties hebben.

Daar is momenteel dan ook alle gelegenheid toe, want Jesse Dayton heeft in opvolging van zijn laatste met countryrock-, blues- en rock’n’roll-nummers gevulde plaat “The Outsider” uit 2018 een schitterend nieuw album uitgebracht onder de titel “Mixtape Vol. 1”. Daarop brengt hij tien uitstekende coverversies van liedjes die in de voorbije decennia een onvergetelijke indruk op hem hebben nagelaten en die hem doorheen de jaren bij het creëren van zijn eigen nummers hebben beïnvloed.

Laten we de indrukwekkende tracklijst even overlopen, beginnend met zijn versie van de song “Redneck Friend” van Jackson Browne, waarbij ‘rednecks’ staat voor de inwoners van Zuidoost Texas. Jesse Dayton is een grote fan van Neil Young en dus mocht een song van hem niet ontbreken op deze tribute-plaat. Hij koos voor het prachtige nummer “Harvest”, de titeltrack van Neil’s vierde studioplaat uit 1972 die met ‘The Stray Gators’ als begeleidingsgroep werd opgenomen.

Van Gordon Lightfoot, een ander idool van Jesse Dayton, koos hij voor één van diens bekendste hits “If You Could Read My Mind” dat in 1970 voor het eerst gebracht werd op het album “Sit Down Young Stranger”. We zijn pas aan track nummer vier op “Mixtape Vol. 1” als Jesse Dayton zich begeeft aan een geheel eigen versie van de song “Bankrobber” uit het repertoire van de Britse punkgroep ‘The Clash’, één nummer dat al door hen werd opgenomen in 1980 en toen enkel in Engeland als single verkrijgbaar was.

De vijfde song is “She’s A Heartbreaker” van de Amerikaanse rockformatie ‘ZZ Top’, voor het eerst te horen op hun album “Tejas” uit 1976. Van de in 1970 uitgebrachte plaat “Tumbleweed Collection” van Elton John selecteerde Jesse Dayton de song “Country Comfort” voor een coverversie op dit album. Daarna begeeft hij zich aan een liedje van Dr. Feelgood, de onbetwiste ‘king of pub rock’, met een versie van diens nummer “She Does it Right”, een track uit het in 1974 verschenen debuutalbum “Down By The Jetty” en ook te horen in de film “Oil City Confidential” uit 1975.

De meest opvallende cover uit deze reeks van tien is Jesse Dayton’s versie van rockklassieker “Whole Lotta Rosie” van de Amerikaanse hardrockformatie AC/DC, een wereldhit en een track uit hun album “Let There Be Rock” van 1977. Met nog twee nummers te gaan belanden we bij een door Jesse Dayton naar country omgeturnde versie van “Just What I Needed”, een popsong van ‘The Cars’ uit hun naar de band vernoemde album van 1978.

Afgesloten wordt er hier met een stevig rockende versie van de song “State Trooper” die ‘The Boss’ Bruce Springsteen in 1982 in een geheel akoestische uitvoering bracht op zijn legendarische “Nebraska”-album. Tot slot nog even herhalen dat u zeker geen spijt zult hebben als u over zou gaan tot de aanschaf van het album “Mixtape Vol. 1” van Jesse Dayton; het zal een superaankoop blijken. Intussen wachten wij met meer dan grote belangstelling “Mixtape Vol.2” af, als die er al zou komen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blu Elan Records

Distr.: PIAS

video